Furnes Jernstøperi AS

| Uthusvegen 8, N-2335 Stange, Norway

Tlf: +47 62 53 83 00 | E-post: post@furnes-as.no

Logolokk som historisk brobygger
Publisert: onsdag 03. mai 2023

Logolokk; fra statist til hovedrolleinnhaver

Logolokk har blitt en suksess, og vi leverer kumlokk med byvåpen, logo og spesialmønster over hele landet. Furnes leverte sitt første spesiallokk til Drammen kommune sitt 175 års jubileum i 1986. Etter dette har det blitt mange spennende prosjekter, som OL-lokk i 1994 og kunstprosjektetet til Sandnes kommune med kumlokk i Turi-design. By- og kommunevåpen er kanskje det vanligste designet å se på våre logolokk. Vi har produsert og levert slike kumlokk til en lang rekke byer og kommuner i Norge, Sverige, Danmark og Island. Logolokk blir en del av gatemiljøet flere generasjoner fremover og er ofte forankret i historiske begivenheter.

 

Historisk brobygger

Da Asker kommune fikk logolokk med Asker sitt kommunevåpen i 2022, foreslo lokalsamfunnsutvalget i Slemmestad, at det skulle lages egne Slemmestad-lokk. Det var da naturlig å ta utgangspunkt i logoen til «Christiania Portland Cementfabrik», sementfabrikken som ble etablert i 1888 og som i 100 år var med på å forme lokalsamfunnet. Logolokkene vil derfor representere historien til det gamle industrisamfunnet, og minne fremtidige generasjoner på røttene til tettstedet som nå er i stor utvikling. Slemmestad er nemlig i full fart på vei til å bli en kystby med et rikt service-, kultur- og aktivitetstilbud, med nærhet til sjø og natur. Logolokkene blir derfor en måte å ta med elementer fra det gamle Slemmestad videre, når mye av dette blir borte med boligutbygging og utvikling av sentrum.

Ordfører i Asker, Lene Conradi og anleggsleder i Isachsen, Åge Sauro legger ned det første Slememstad-lokket. Foto: Elisabeth Kjellin / Røyken og Hurum avis

 

Logo fra 1925 blir logolokk i 2023

Asker kommune har allerede bestilt et parti med logolokk som skal legges i Slemmestad sentrum, og det var ordfører Lene Conradi som la ned det aller første Slemmestad-lokket. Utgangspunktet for logolokket er sementfabrikken sin logo fra 1925, av en steilende løve som holder en morgenstjerne. Et merke alle lokale antagelig vil kjenne igjen, logoen ble blant annet brukt på tønner og sementsekker. Produktutviklingsavdelingen på Furnes Jernstøperi tegner logolokket med utgangspunkt i et høyoppløst bilde, før modellverkstedet lager en fysisk modell som brukes til formkassene, som det støpes i. Og vipps så har du flotte, ferdige logolokk, prikken over i-en i gatemiljøet, en gylden mulighet til å bygge oppunder lokal tilhørighet og samtidig pynte opp bybildet.

Foto: Asker kommune og Furnes Jernstøperi
Foto: Furnes Jernstøperi og Elisabeth Kjellin / Røyken og Hurum avis

 

Bildene tatt av Elisabeth Kjellin brukes med hennes tillatelse. Bildene er fra en artikkel i «Røyken og Hurum Avis» 12.03.23.
Artikkelen kan leses i sin helhet her.


Skrevet av: ASK