Furnes Jernstøperi AS

| Uthusvegen 8, N-2335 Stange, Norway

Tlf: +47 62 53 83 00 | E-post: post@furnes-as.no

En legende og et ikonisk kumlokk!
Publisert: fredag 09. februar 2024

Tenk at det er 30 år siden OL på Lillehammer! I den forbindelse har vi lyst til å hedre en av våre egne legender, nemlig John Nygård.

John var ansatt i Furnes Jernstøperi i 33 år, som modellsnekker og leder for modellverkstedet. Han har med pinlig nøyaktig håndarbeid, tryllet frem de mest fantastiske kunstverk, de aller fleste i form av utsmykking av kumlokk.

Det mest minneverdige er kanskje nettopp OL-lokket som ble laget til OL på Lillehammer i 1994. Disse kumlokkene er så ikoniske at de fortsatt er å finne til salgs på finn.no fra tid til annen, og skiskytteren Sven Fischer tok med seg et hjem fra Lillehammer i 1994, en ekstra tung suvenir.

John kan fortelle at han jobbet med det intrikate mønsteret på lokket våren 1993, og da påsken kom tenkte han at det var like greit å ta med seg det tidkrevende arbeide hjem til familien. Så modellen til OL-lokket er faktisk møysommelig utformet på kjøkkenet til John på Løten i påsken 1993. Det er dedikasjon det. Legende!

Vi er så heldige at selv om John har pensjonert seg, så hender det at han kommer hit til Furnes og gjør ulike oppdrag, så vi tok en tur på modell-lageret og fant igjen den originale modellen til OL-lokket. Og jammen fant vi ikke mye annet spennende som John har laget gjennom tidene også, men mer om det en annen gang.

 


Skrevet av: ASK